април 13, 2022

Giambattista Valli

От Екипът на Viale Moda
Giambattista Valli
   За всички нас, които обичаме модата, Giambattista Valli не е непознато име.

   Днес искаме да ви запознаем по-обстойно с творчеството на този несравним моден дизайнер.

   Giambattista Valli?
   Както повечето от вас се досещат, дизайнерът е родом от Италия. Нека не забравяме, че Италия, сама по себе си е столица на модата.

   Giambattista е известен с колекциите си ready-to-wear, но най-вече със своите Haute couture творения, които могат да бъдат видяни всяка година през седмицата на модата в Париж. Ако се върнем назад във времето, първата му Haute couture колекция излиза през 2011 година, когато той неизменно става и официален член на профсъюзната камара на висшата мода, по известна на всички именно като Haute couture.

   Giambattista трудно може да бъде сбъркан сред стотиците дизайнери дори и от непознавачите на модната индустрия. Всеки негов дизайн от колекциите му висша мода се отличава с “белега” на дизайнера, а именно набраните слоеве пачки, и когато говорим за слоеве, имаме предвид стотици такива, които биват изработвани ръчно, за всеки отделен модел. Както самият той споделя, едно негово творение често отнема около 300 часа ръчен труд, а целта му е да се наблегне на вложените труд, усилия, любов и хирургическа прецизност в изработката на всяка една приказна дреха. Наистина, голяма част от дрехите на дизайнера са като част от приказка, до която обаче ние можем да се докоснем.

   Giambattista Valli е един от най-търсените и популярни дизайнери и в Холивуд. Неизбежно е събития като Met Gala, Оскарите и много други на червения килим да преминат без поне един екстравагантен модел на дизайнера. Голяма част от славата си дължи именно на известни лица, които залагат на неговите Haute couture произведения.
   Valli често използва нежните пастелните тонове, които са в синхрон с леката материя на творенията му, но в последните години, след сътрудничеството си с H&M, забелязваме и доста смели решения с използването на ярки, наситени цветове - червено, оранжево, жълто и фуксия, разбира се!

   Колекциите му ready-to-wear и Haute couture за есен/зима 2022-2023 вече са налични, а това, което прави впечатление е, че са доста по-предизвикателни. Намираме нотка от саката Chanel, мъниста от глава до пети, познати като sequin, животински шарки, роклите от 60те години, често носени от един от топ моделите за това време - Twiggy, както и разбира се класическата за Valli пачка!

   Стила на Giambattista Valli не е за всеки, доста хора смело твърдят, че дори не им харесва, но истината е, че почти всяка дама би се почувствала като принцеса в едно от произведенията на дизайнера, макар и да не го изкаже на глас.

   Ако обичате модата, може да разгледате още от моделите и колекциите на сайта на дизайнера.