април 27, 2022

Дантела и цветя или Oscar de la Renta

От Екипът на Viale Moda
Дантела и цветя или Oscar de la Renta

   Oscar Aristides Renta Fiallo е роден в Санто Доминго,  Доминиканска Република в далечнта 1932 година. За съжаление, светът на модата губи поредния талант през 2014 година.

   Дали de la Renta е бил „лаком“ или не, той ще остане в историята с едни от най-заблежимите творения в модната индустрия, а ние искаме да ви разкажем малко повече за него.

   Световната му кариерата стартира през 60те години, в създаването на облекла висша мода, но кратко след това той се насочва към „ready-to-wear” колекции, защото те ще му донесат така желаните бързи пари. Работил е за Arden, Lanvin и Jane Derby, докато не започва и голямата еуфория около името му, когато става главен дизайнер на haute couture колекциите на Balmain за цели 10 години. През 2006 година обаче бранда „Oscar de la Renta” изцяло променя насоката си към изработката на сватбени облекла.

   Няма човек, който поне веднъж да не се е захласвал по негово творение. Вечерните и сватбени рокли, които de la Renta създава са произведения на изкуството. Всеки детайл е ръчно изработен и е в симбиоза с така нареченото „романтично" ДНК на марката. И ако все още се питате колко да е романтично, само количеството дантела и цветя могат да ви отговорят.

   В периoда 2000 – 2014 година, de la Renta създава десетки творения за едни от най-известните личности в шоубизнеса, разбира се без да изневерява на любимата му комбинация от цветя и дантела или поплин. Някои от дизайнерските му изпълнения отнемат умопомрачителните 1400 часа за изработка. Екстравагантни, запомнящи се, вечни са малка част от думите, с които можем да опишем произведенията на дизайнера.

   Едно от последните творения, лично създадено от дизайнера, се счита, че е роклата на актрисата Sarah Jessica Parker, с която тя се появява на Met Gala церемонията през 2014 година, малко преди смъртта на de la Renta. Роклята е разработена заедно с актрисата, като нейна е идеята, с алени букви да се изпише името на дизайнера върху нея. Семпло и крещящо едновременно. 

   Към момента дизайнерите на марката са младите Фернандо Гарсия и Лаура Ким, които са обучавани лично от de la Renta. Не по-малко талнтливи и трудолюбиви, те продължават по стъпките на Oscar като не променят стила, а само го модернизират. 

   А какво е чуството да се омъжите в рокля на Oscar de la Renta, ние не знаем, но ви пожелаваме да имате възможността да разберете.