май 19, 2022

Ermenegildo Zegna

От Екипът на Viale Moda
Ermenegildo Zegna

   Всеки е минавал поне веднъж покрай магазин на Ermenegildo Zegna, но не всеки е запознат  с факта, колко значима е марката.

   Днес е време да ви разкажем повече за италианската луксозна марка за мъжки облекла Ermenegildo Zegna.

   Ermenegildo е син на Angelo Zegna, който след втората половина на 19 век започва да експериментира с тъкането на вълна и се стига до създаването на бизнес за облекла. Ermenegildo поема управлението на бизнеса от баща си, на крехката възраст от 18 години.

   Ermenegildo има ясна цел да създава луксозни висококачествени платове и дух на предприемач, така през 1910г. основава фабриката за вълна Lanificio Zegna. С неговата международна визия, лидерски умения и желание да изнася тъкани, в  периода от 1938г. до 1945г. платовете му вече могат да бъдат намерени в над 40 държави.

   Ermenegildo е семейна марка, редица поколения са на върха на бизнеса.

   През средата на 60те години синовете му Angelo и Aldo Zegna оглавяват компанията и започват да я разширяват. Под техен контрол марката започва да предлага „ready-made” костюми,  а по-късно през 1972г. и „made-to-measure” такива, които познаваме и днес. Колекциите костюми са стилни, изчистени и семпли, но носят в себе си усещането за лукс, към които Ermenegildo Zegna винаги се е целял.

   В началото на 80те години, благодарение на добрите бизнес стратегии на синовете на Ermenegildo, марката отваря първите собствени бутици за дрехи в Париж и Милано .

   През 90те години застъпва и третото поколение Zegna, като през 1991 година, марката се превръща в първата такава, която успява да влезе на китайския пазар и отваря първият си магазин в Пекин.

   През 2008 година Ermenegildo Zegna Group основава и новото си седалище в Милано, град, считан от мнозина за „столица“ на модата.

   Към момента главният дизайнер на марката е Alessandro Sartori, който първоначално е бил креативен директор на Z Zegna (марката за младежки облекла на Ermenegildo Zegna Group).

   Светът на модата е място за експерименти, но класическата визия не може да бъде засенчена. Ermenegildo Zegna е evergreen и независимо от модните тенденции, изчистеният семпъл дизайн, винаги ще бъде част от тяхното мото.